Noile generații, spre deosebire de cele anterioare, nu mai par prea dispuse să își sacrifice viața personală pentru un loc de muncă, astfel că angajatorii se lovesc de probleme în a găsi oameni care să lucreze pentru ei.
Și în România a început să fie întâlnit acest fenomen, dar în alte țări, el este prezent de ceva mai mult timp.
Este și cazul Italiei, acolo unde Mauro Evangelista, patronul unui restaurant din faimoasa stațiune Portofino se plânge că nu reușește să găsească angajați, deși oferă un salariu bun, spune el.
Potrivit antreprenorului, problema ar fi programul.
„Tinerii nu mai vor să mai lucreze seara”, spune Evangelista, îngrijorat că nu găsește lucrători sezonieri.
El deține un restaurant chiar în centrul stațiunii, însă nu găsește sezonieri pentru vara aceasta, deși spune că oferta salarială este bună.
„Nu cred că este o problemă legată de bani. Salariul este de aproximativ 1.600 de euro net, apoi există și al 13-lea salariu, lichidarea și, în plus, bacșișul care contează mult, dar tinerii nu mai vor să lucreze seara.
În trecut, primăvara primeam în medie trei sau patru CV-uri pe zi de la tineri care voiau să vină să lucreze. Unii erau tineri calificați, alții mai puțin, citeam și selectam, luam pe cei mai buni; acum nu mai este așa. Tinerii din ziua de azi nu sunt atrași de acest job, probabil le complică prea mult viața, vor să fie liberi seara și în timpul weekendului; odată nu era așa”, se plânge Mauro, citat de Observator.
Bărbatul spune că nu a primit nici măcar un CV pentru vara aceasta. Dintre puținii candidați care au venit direct pentru a se interesa, doar unul s-a angajat, însă antreprenorul are nevoie de mai mulți oameni.
„Probabil este şi o problemă legată de mentalitate. Realist vorbind, este un job solicitant, dar nu fără satisfacţii. Eşti mereu în contact cu oamenii. Astăzi, poate, mulţi tineri sunt ajutaţi de părinţi, poate preferă altfel de joburi şi sunt mulţumiţi să trăiască de la o zi la alta. Poate alţii speră să devină ca Ferragni (n.r. cea mai cunoscută influenceriţă din Italia), bogaţi, fără să fie nevoiţi să muncească fizic”, spune el.
Și alți antreprenori se confruntă cu probleme similare, spune italianul. Potrivit lui, multe localuri se confruntă cu o lipsă acută de personal pentru că tinerii pur și simplu nu mai sunt interesați de astfel de locuri de muncă.
La mare căutare sunt acum marile restaurante care pot oferi angajaţilor mâncare și cazare, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Shutterstock